Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
BEHANGTRENDS.NL Online behang advies met tips & Inspiratie
BEHANGTRENDS.NL

Vinyl behang: info & prijzen

Vinylbehang is een type behang dat geheel of gedeeltelijk uit vinyl (kunststof) bestaat. Vinyl behang heeft een belangrijk voordeel tegenover andere soorten behang: het is bestand tegen vocht (spatwater), waardoor het goed van pas komt in de badkamer of keuken. In dit artikel lees je meer over de soorten vinyl behang en hun eigenschappen.

Vinylbehang kopen?  Neem een kijkje in het aanbod van de webshop.

 

vinyl behang verwijderen Wat is vinyl behang?

Vinyl behang bestaat, zoals gezegd, volledig of deels uit vinyl. Er zijn meerdere soorten vinyl behang. Meestal is de toplaag uit vinyl gemaakt, terwijl de onderlaag uit papier of textiel bestaat. In dat geval spreken we van vlakvinyl. Daarnaast bestaat er ook zoiets als schuimvinyl of opgeschuimd vinyl.

Een voordeel van vinyl behang is dat de meeste soorten afwasbaar zijn. Bovendien is vinylbehang sterk en scheurvrij. Nadelig is dan weer het feit dat vinyl behang doorgaans duurder is dan papier- of vliesbehang. Dat heeft uiteraard met de kwaliteit en levensduur te maken.

 

Soorten vinylbehang en hun eigenschappen

Vlakvinyl en schuimvinyl zijn redelijk verschillend. Vlak vinylbehang is beter beschermd tegen vuil en vocht, zodat het perfect in vochtige ruimtes gebruikt kan worden. Schuimvinyl vermijd je daar beter. Hieronder bespreken we kort de vier soorten vinyl behang en hun belangrijkste eigenschappen.

① Vinylbehang met papier

Dit type vinyl behang is het populairst. Het lijkt ook erg op klassiek papierbehang, met het verschil dat er hier dus een toplaagje van kunststof is toegevoegd. De bovenlaag is dan glad maar stevig, waardoor waterspatjes probleemloos zullen opdrogen. Je kan het ook gemakkelijk schoonmaken, in tegenstelling tot papierbehang.

② Vinylbehang met textiel

Vinyl behang met een onderlaag van textiel (linnen of katoen) is sterker dan vinyl behang op basis van papier. Daardoor is de plaatsing wel iets moeilijker, al is dit behang nog beter reinigbaar en bovendien beschermd tegen agressieve stoffen. Om die reden leent dit behang zich perfect voor bijvoorbeeld ziekenhuizen of laboratoria.

③ Schuimvinyl

Schuimvinyl heeft een egaliserende functie: kleine oneffenheden of onregelmatigheden in de muur kunnen ermee worden bedekt. Dit behang bestaat uit een volledige vinyllaag die ongeveer 2 à 3 millimeter dik is. Hoewel dit behang slap aanvoelt is het erg sterk, elastisch, afwasbaar én bestand tegen stoten.

④ Opgeschuimd vinylbehang

Opgeschuimd vinyl behang is vinyl in schuimvorm dat op papier is aangebracht. Dit behang voelt sponsachtig aan en lijkt qua uitzicht een beetje op sierpleister.  Afhankelijk van de schuimmethode, zullen verschillende patronen zichtbaar zijn. Een nadeel is wel dat opgeschuimd vinyl behang snel vuil wordt of verkleurt onder invloed van rook. Houd hier rekening mee indien er rokers zijn in huis. Anderzijds kun je het behang dan gemakkelijk overschilderen.

 

vinyl behang

 

Vinyl behang aanbrengen

Vinylbehang is wat moeilijker aan te brengen dan papierbehang, omdat het dikker en zwaarder is. Een speciale lijm is hiervoor vereist. Wil je deze klus zelf uitvoeren, dan kan je best informatie over de lijmsoort navragen in een speciaalzaak. Doorgaans wordt bij vinylbehang het behang met de lijm ingesmeerd in plaats van de muur.

Om een foutloos en snel resultaat te verkrijgen, is het steeds aangeraden om beroep te doen op een professioneel behanger.  Via onze online offerteservice kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van verschillende behangers in de buurt. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

Vinyl behang schilderen?

Omdat het dik behang betreft, is vinyl behang verwijderen bijgevolg een stuk moeilijker dan gewoon papierbehang. Stoom of een speciaal product zullen dan niet voldoende door de toplaag kunnen dringen.  Om kosten en tijd uit te sparen, is het dan vaak een beter idee om het vinyl behang te overschilderen. Elk type vinyl behang is in principe overschilderbaar, wat handig is bij renovatie.

Let op: vinylbehang bevat een weekmaker. Dit is een inwendige stof in het papier die ervoor zorgt dat het flexibel blijft. In sommige gevallen kan deze weekmaker naar boven komen, wat ervoor zorgt dat de droge verf opnieuw kleverig wordt. Daarom is het aan te raden eerst een klein stukje verf op het behang uit te testen.

 

vinylbehang

 

Vraag hier prijzen aan voor behangwerken!

Ben je op zoek naar een vakman voor het uitvoeren van behangwerken? Via de offerteservice kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele behangers. Klik hier voor meer info.