Muur herstellen: stappenplan voor behangwerken

Voor een mooi eindresultaat, is het belangrijk om je muur goed voor te bereiden. Om te voorkomen dat het resultaat onregelmatigheden vertoont of dat het behang los gaat laten, moet de muur zo glad en schoon mogelijk zijn. Hoe je dat doet, vertellen we in dit artikel.

 

Stap 1: oud behang verwijderen

Muur herstellen behangHoe gladder de ondergrond, hoe gladder het resultaat. Daarnaast moet het behang natuurlijk goed kunnen hechten en op een ondergrond die al loslaat is dat niet mogelijk. Daarom moet afbladderende verf of loslatend behang of kalk eerst verwijderd worden. Met een plamuurmes steek je losse delen eraf. Hoewel je het mooiste resultaat krijgt als je oud behang verwijdert, kan het als het nog goed vast zit blijven zitten. Controleer daarom vooral of de randen, naden en hoeken nog goed vast zitten.

 

In alle andere gevallen moet het oude behang verwijderd worden. Dit kan op de droge of de natte manier. Probeer eerst of het behang er zo afgetrokken kan worden door een bovenhoek los te maken en het schuin omlaag te trekken. Hou de handen dicht bij de muur. Mocht er een laagje papier blijven zitten, dan is dat niet erg. Lukt het droog niet, dan kan je met handwarm water met een afweekmiddel aan de gang gaan. Spuit het op het behang of spons het erop en laat het intrekken. Vervolgens kan het met een plamuurmes weggestoken worden. Een andere mogelijkheid is het gebruik van een stoomapparaat.

 

Stap 2: muur herstellen door vullen van gaten en scheuren

Nadat je oud behang verwijderd is, is het tijd om gaten en andere oneffenheden op te vullen. Zonder een egale ondergrond is het onmogelijk om mooi te behangen. Voor scheuren, kieren en gaten zijn er telkens andere procedures.

 

1) Scheuren

Krab scheuren uit met een verfkrabber zodat vulmiddel beter hecht. Voordat je gaat opvullen moet het oppervlak rondom de scheur ontvet worden. Dit kan met ammonia, maar beter is om St. Marc te gebruiken; het is milieuvriendelijker en bovendien geurloos. Voor het vullen kan je gebruik maken van kant en klare plamuur in een tube of vulmiddel in poedervorm dat aangemaakt wordt met water. Spuit de scheur in met een plantenspuit met water. Door het vocht zuigt het minder plamuur op. Gebruik een plamuurmes om de scheur te vullen; breng wat plamuur aan op het mes strijk dit in de voeg. Als de scheur vol is, trek dan het plamuurmes stevig over het oppervlak, zodat dit mooi glad en zonder naden wordt. Meestal krimpt het vulmiddel na het drogen en moet je de behandeling nog 1 of 2 keer herhalen, waarbij je het tussendoor laat opdrogen.

muur herstellen en behang verwijderen

2) Gaten

Bij gaten kan je dezelfde werkwijze volgen. Mocht het gat echter heel diep zijn, dan is het slim deze eerst op te vullen met kleine propjes krantenpapier die je insmeert met dik aangemaakte stuuk. Duw de propjes in het gat en duw stevig aan met een dun voorwerp. Gebruik zoveel propjes tot er een gat van een halve centimeter over is. Laat het een uurtje drogen en vul het op met vulmiddel.

 

3) Kieren en uitstekende hoeken

Soms is de uitstekende hoek van de muur beschadigd en moet gerepareerd worden. Gebruik daarvoor een latje (ingevet met wat olie zodat het plamuur niet vast plakt) en spijker dat op de muur. Vul de beschadiging op en druk de plamuur stevig tegen het latje. Laat dit goed uitharden voordat je het plankje verwijdert. Spijker het vervolgens op de andere kant en herhaal de procedure. Na het uitharden licht opschuren en de hoek is weer perfect.Voor kieren tussen hout en de muur gebruik je het best elastische acrylaatkit en een kitpistool. Met een natte vinger strijk je de naad mooi glad.

 

Stap 3: afwerken

Laat de reparaties goed opdrogen en schuur ze naderhand mooi glad; je mag de overgang niet meer voelen als je er met je vingers over glijdt. Eventuele laatste oneffenheden kunnen worden bijgewerkt met een laatste dunne laag plamuur. Veeg de gerepareerde delen tot slot schoon met een vochtige doek en vervolgens kun je gaan behangen.