Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
BEHANGTRENDS.NL Online behang advies met tips & Inspiratie
BEHANGTRENDS.NL

Muur herstellen: Stappenplan voor behangwerken

Om een muur goed te kunnen behangen moet je deze eerst behangklaar maken. Deze voorbereiding zal voorkomen dat het eindresultaat onregelmatigheden vertoont of dat het behang na verloop van tijd loskomt. Een gladde en schone muur voorzien vóór het behangen is de boodschap. Hoe een muur behangklaar gemaakt moet worden, ontdek je in dit artikel.
 
 
 

Muur behangklaar stucen Behangklaar stucen

Heeft de muur een grove structuur of zijn er té veel oneffenheden en beschadigingen? Dan kan het interessant zijn om de muur behangklaar te laten stucen. De stukadoor werkt het stucwerk dan zo af dat het na het drogen klaar is om te behangen. Dat houdt in dat de muren glad genoeg zijn en dat de grootste oneffenheden weggewerkt zijn.

Bij behangklaar stucen wordt de muur net iets minder vlak gemaakt dan bij sausklaar stucen, wat bedoeld is om een muur schilderklaar te maken. Om te behangen moet de muur namelijk minder glad zijn vanuit de veronderstelling dat de behanglaag nog eventueel overgebleven oneffenheden kan wegwerken.
 

Gemiddelde prijs behangklaar stucwerk muur: €8 – €12
Gemiddelde prijs behangklaar stucwerk plafond: €12 – €15

Het behangklaar stucen van muren vraagt de nodige kennis en ervaring. Je doet er dan ook goed aan om een professionele stukadoor in te schakelen. Op die manier ben je verzekerd van kwaliteit en een correcte aanbreng en voorkom je latere problemen. Uitgebreide info over behangklaar en andere stucwerk en de mogelijkheid om vrijblijvend offertes aan te vragen vind je op http://www.stukadoors-offerte.nl/.

 
 
behangklaar stucwerk
 
 
 

Muur behangklaar maken

Hoewel je met behangklaar stucen altijd verzekerd bent van een mooi resultaat, is het niet altijd een vereiste. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer de muur nog in een relatief goede staat verkeerd. In volgend stappenplan ontdek je hoe een muur behangklaar moet worden gemaakt.
 
 

behang verwijderen Stap 1: Oud behang verwijderen

Behang moet goed kunnen hechten. Dat is niet mogelijk op een ondergrond die loslaat. Daarom moet afbladderende verf of loslatend behang of kalk eerst verwijderd worden. Met een plamuurmes is het relatief makkelijk om de losse delen eraf te steken.

Hoewel je een mooier resultaat krijgt als het helemaal verwijderd wordt, kan het oude behangpapier ook blijven zitten als het nog goed vast zit. Je moet dan wel controleren of de randen, naden en hoeken nog goed vast zitten. Zo niet wordt het oude behang beter verwijderd:
 

A. Behang droog verwijderen

Door een bovenhoek los te maken en het schuin omlaag te trekken, kan men testen of het behang zonder hulpmiddeltjes verwijderd kan worden. De handen dicht bij de muur houden bij het trekken is belangrijk. Het is geen ramp mocht er toch een laagje papier blijven zitten.
 

B. Behang nat verwijderen

Lukt het niet om het behangpapier droog van de muur te halen? Handwarm water met afweekmiddel dat op de muur gespoten of gesponst wordt kan de oplossing bieden. Na het intrekken zal het makkelijk met een plamuurmes weggestoken kunnen worden. Een andere mogelijkheid is het gebruik van een stoomapparaat.

 
 

voorbeeld muur herstellen Stap 2: Schade aan de muur herstellen

Na het verwijderen van het oude behang is het tijd om eventuele gaatjes in de muur op te vullen en andere schade te herstellen. Zonder egale ondergrond is het namelijk onmogelijk om mooi te behangen. Er zullen dan al snel blaasjes en oneffenheden te zien zijn, wat de hele look van de ruimte zal verstoren.

Het aanpakken van scheuren, gaten, kieren en uitstekende hoeken vraagt telkens een andere aanpak. We geven een overzicht:
 
 

A. Scheurtjes in de muur dichten

Vooraleer de scheurtjes gedicht kunnen worden, moet je ze met een verfkrabber uitkrabben. Enkel dan kan het vulmiddel goed hechten. Verder moet het oppervlak rond de barst ontvet worden. Het opvullen kan gebeuren met kant-en-klare plamuur in een tube of vulmiddel in poedervorm dat aangemaakt wordt met water.

Vóór het dichten wordt de barst bevochtigd met water zodat deze niet onnodig veel plamuur opneemt. Met een plamuurmes met wat plamuur wordt de barst vervolgens gedicht. Het is belangrijk om het plamuurmes, na het dichten van het scheurtje, stevig over het oppervlak te trekken. Zo krijg je een mooi en glad resultaat zonder naden. Meestal krimpt het vulmiddel na het drogen en moet de behandeling nog 1 of 2 keer herhaald worden.
 

B. Gaten in de muur herstellen

Het herstellen van gaten in de muur gebeurt op dezelfde manier als het dichten van barsten. Mocht het gat echter heel diep zijn, dan is het slim het eerst op te vullen met kleine propjes krantenpapier die ingesmeerd zijn met dik aangemaakte stuuk.

Het is belangrijk om de propjes stevig aan te duwen met een dun voorwerp. Als er uiteindelijk een gaatje overblijft van ongeveer 0,5cm kan het opdrogen en nadien opgevuld worden met vulmiddel.
 

C. Kieren en uitstekende hoeken in de muur herstellen

Uitstekende hoeken van muren zijn vaak beschadigd en kunnen dus best hersteld worden alvorens te behangen. Het is handig om daarvoor een latje (ingevet met wat olie zodat het plamuur niet vast plakt) op de muur te spijkeren.

Zo kan het plamuursel op de juiste plaats en recht aangebracht worden. Het plamuursel moet goed uitgehard zijn alvorens het latje te verwijderen. Spijker het vervolgens op de andere kant en herhaal de procedure. Na het uitharden nog even licht opschuren en de hoek is weer perfect. Voor het dichten van kieren tussen hout en de muur is elastische acrylaatkit en een kitpistool aangeraden.

 
 

voorbeeld behangen Stap 3: Afwerking

Het is aangeraden om bovenstaande herstellingen goed te laten opdrogen en achteraf mooi glad te schuren. Eigenlijk mag je de overgang niet meer voelen als je er met je vingers over voelt.

Eventuele laatste oneffenheden kunnen worden bijgewerkt met een laatste dunne laag plamuur. Na het verwijderen van het oude behangpapier, het herstellen van eventuele schade en na de laatste afwerkingen is de muur uiteindelijk behangklaar.

 
 
 

Zelf muren herstellen of een vakman inschakelen?

Met de nodige handigheid kan je bovenstaande werken zelf uitvoeren. Weet wel dat fouten snel gemaakt zijn en de herstellingskosten achteraf aardig kunnen doen oplopen. Om ervoor te zorgen dat jouw muren naar behoren behangklaar worden gemaakt doe je er goed aan een professional in te schakelen.

Deze heeft de nodige kennis en ervaring om de klus naar behoren te klaren. Zo ben je niet alleen verzekerd van kwaliteit, maar bespaar je jezelf ook een heleboel tijd. Vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij professionals kan via de offertepagina.

 
 
muur herstellen en behang verwijderen

 

Vraag hier prijzen aan voor behangwerken!

Ben je op zoek naar een vakman voor het uitvoeren van behangwerken? Via de offerteservice kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele behangers. Klik hier voor meer info.